Munca creierului, arta si cultura

0

Vizitele regulate la muzee, galerii de artă, teatre și concerte sunt asociate cu o viață mai lungă. Cercetările anterioare au arătat că angajarea în artă poate îmbunătăți bunăstarea fizică și mentală a unei persoane – în cazuri de depresie, demență, durere cronică și fragilitate. Cu toate acestea, impactul artei asupra speranței de viață a rămas neclar.

Prin urmare, cercetătorii de la University College London au decis să investigheze relația dintre diferitele frecvențe de implicare în arte și mortalitate. Ei au folosit date despre peste 6.000 de adulți din Anglia cu vârsta de 50 de ani și peste. Aceștia au fost participanți de la Studiul longitudinal englez privind îmbătrânirea (brancusiealmeu.ro).

După ce au luat în considerare o serie de factori economici

Frecvența activităților legate de artă, inclusiv mersul la teatru, concerte, operă, muzee, galerii de artă și expoziții, a fost măsurată la începutul studiului în 2004-2005. Participanții au fost apoi urmăriți în medie timp de 12 ani, timp în care decesele au fost înregistrate folosind datele de mortalitate NHS.

După ce au luat în considerare o serie de factori economici, de sănătate și sociali, cercetătorii au descoperit că persoanele care s-au expus la artă o dată sau de două ori pe an au avut un risc cu 14% mai mic de a muri în orice moment în timpul perioadei de observație. mai mic decât pentru cei care nu s-au implicat niciodată (3,5 decese la 1.000 de persoane-ani vs. 6 decese la 1.000 de persoane-ani). Pentru persoanele care s-au angajat în artă la fiecare câteva luni sau mai des, riscul de deces a fost cu 31 la sută mai mic. mai mic (2,4 decese la 1.000 persoane-ani).

Când avem de-a face cu producția artistică

Această relație de protecție a fost explicată în mare măsură prin diferențele în abilitățile cognitive (gândire și înțelegere), sănătate mintală și niveluri de activitate fizică în rândul celor care s-au implicat și nu în arte. Cu toate acestea, rezultatele s-au menținut indiferent de aceștia și de alți factori, cum ar fi problemele de mobilitate, bogăția și pensionarea.

„Rezultatele noastre evidențiază importanța de a continua investigarea noilor determinanți sociali ai sănătății”, concluzionează autorii. După cum subliniază ei, toată lumea ar trebui să aibă posibilitatea de a participa la activități culturale. Ei subliniază că oamenii care pot câștiga cel mai mult din participarea la artă (cei mai săraci, cei singuri, cei care suferă de depresie) sunt cei mai puțin dispuși să facă acest lucru, așa că ar trebui luate măsuri pentru a le oferi acces la artă. În plus, rezultatele sondajului ar trebui să crească îngrijorările cu privire la declinul disciplinelor de artă și muzică în școli și universități.

Când avem de-a face cu producția artisticăCând avem de-a face cu producția artistică, creierul nostru funcționează dând formă și sens informațiilor care ajung la noi. Aceasta înseamnă că avem o capacitate înnăscută de a organiza forme și modele în moduri semnificative.

Reacțiile fiecăruia dintre noi la artă variază foarte mult. Ne pot duce în trecut sau în locuri foarte îndepărtate. Cu toate acestea, capacitatea artei de a ne influența este dincolo de orice îndoială. Deci haideți să vorbim despre impactul artei asupra creierului nostru.

Reacțiile fiecăruia dintre noi la artă variază foarte mult

Că arta are un impact profund asupra oamenilor este de netăgăduit. Ne poate atrage pur și simplu într-un mod superficial. Cu toate acestea, are și un impact puternic ca stimul pentru a scoate o amintire din memoria noastră și a o transfera în conștiința noastră.

Creierul nostru are capacitatea de a recunoaște imediat formele unei imagini, liniile și umbrele acesteia. De asemenea, creierul nostru încearcă să recunoască fețele în aproape tot ceea ce vedem. Această tendință se datorează faptului că creierul este obișnuit să caute obiecte familiare pe baza modelelor sau formelor. Și o face chiar și atunci când nu poate completa anumite informații.

Deci, atunci când avem de-a face cu producția artistică, creierul nostru funcționează dând formă și sens informațiilor care ajung la noi. Aceasta înseamnă că avem o capacitate înnăscută de a organiza forme și modele în moduri semnificative.

Dar poate influența artei să modeleze modele complet noi în creierul nostru? Pe lângă această abilitate, astăzi știm și fapte suplimentare. Știm că efectul artei asupra creierului nostru poate fi comparat cu reacția care apare atunci când ne uităm la o persoană dragă. Fluxul de sânge către creier crește cu până la 10%.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here